Nema dovoljno dokaza za trgovinu organima

Najmanje 10 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova će biti optuženo za ratne zločine. Američki tužilac Clint Williamson je našao dokaze za te zločine protiv civila. Većina njih su Srbi, prenosi list "Koha Ditore".

Tokom istrage nije nađeno dovoljno dokaza koji bi podržali optužbu za trgovinu organima. Protiv nekih pripadnika OVK će biti podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca. Za odgovorne se smatraju i dva visoka oficira OVK , prenosi "Koha ditore".
Tim američkog tužioca Clinta Williamsona je pronašao dokaze za ratne zločine protiv najmanje deset bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.
Optužbe obuhvataju ubistva civila, zlostavljanje i njihovo držanje u neljudskim uslovima, ali ne i trafiking u cilju trgovine organa. Očekuje se da optuženi budu optuženi pojedinačnom krivičnom odgovornošću ali ne i za komandnu odgovornost. Iz toga slijedi da se očekuje da krivične odgovornosti bude oslobođen vršilac dužnosti premijera Hashim Thaçi.
Rezultate trogodišnje istrage ukratko je predstavio šef Specijalnog istražnog operativnog tima (SITF), tužilac Clint Williamson kosovskim ministrima pravde Hajredinu Kuçiju, unutrašnjih poslova Bajramu Rexhepiju i snaga bezbjednosti Agimu Çekuu.