Akcija "Let"s do it World"

Akcija "Očistimo Kosovo" je dio kampanje "Let’s do it World" akcije, koja se ove godine organizuje u više od 85 država svijeta.

Građanska inicijativa "Očistimo Kosovo" i Ministarstvo okoline i prostornog planiranja danas su organizovali veliku akciju čišćenja Kosova, javlja agencija Anadolija. 
Cilj akcije je da se, osim čišćenja, podigne i svijest o očuvanju životne sredine.  
Akcija je zvanično počela u naselju Dragodan, opštini Priština, u prisutvu gradonačelnika opštine Ise Mustafe, velikog broja ministara, stranih diplomata i građana.
Luan Hasanaj, čija je nevladina organizacija "Liria-i" i pokrenula inicijativu čišćenja Kosova, za AA kaže da očekuje da će se akciji danas pridružiti veliki broj dobrovoljaca.
"Ovo je simbolična akcija koja se odvija u svim opštinama Kosova i očekujemo da će se stotine hiljada građana pridružiti akciji kako bismo zajedno očistili preko 1250 ilegalnih deponija smeća koje smo evidentirali na cijelom Kosovu", kaže Hasanaj. On ističe da na Kosovu ima oko 50 hiljada tona smeća koje treba očistiti.
Gradonačelnik opštine Priština Isa Mustafa je ocjenio da očuvanje životne sredine treba da bude svakodnevna preokupacija građana.
Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Ram Buja, koji je zvanično oslobodio sve škole kako bi mogle da se pridruže akciji, izjavio je da se na očuvanju čistoće mora raditi svakoga dana.
"Svi govorimo da želimo čisto Kosovo, a u suštini malo investiramo u čisto Kosovo", kazao je ministar Buja.
Predsjednik Udruženja osoba sa ograničenim sposobnostima, Agim Vatovci u izjavi za AA kaže da su se članovi njegovog udruženja uključili u akciju čišćenja u svim opštinama.
"Niko neće da nam čisti naše đubre ispred vrata i svijest treba da bude veća, treba da podignemo svijest kod ljudi, jer ako možemo kao hendikepirani da se pridružimo ovoj akciji mogu i svi ostali građani", kaže Vatovci.
Ovo je druga godina za redom da se na Kosovu 24. maja organizuje akcija "Očistimo Kosovo". Kampanja je dio "Let’s do it World" akcije, koja se ove godine organizuje u više od 85 država svijeta.