Istraživanje Kosovskog centra za bezbjednosne studije

Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thaçija osvojila bi 31 odsto glasova na izborima, Demokratski savez Kosova (LDK) dobio bi 26 odsto, a na trećem mjestu je Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa 20 odsto, pokazalo je istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studije u Prištini.

Na četvrtom mestu je Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja sa 14 odsto glasova, dok bi Alijansa novo Kosovo Behxheta Pacollija, koja je dio vladajuće koalicije, osvojila dva odsto glasova. Jedan odsto glasova bi osvojila Partija pravde, dok bi za ostale stranke i grupe građana glasalo šest odsto birača.

Kosovari su uglavnom skeptični kada je riječ o izbornom sistemu na Kosovu. Oko 65 posto anketiranih je izjavilo da nema povjeranja u izbore.

Samo njih 33 posto smatra da donekle vjeruje u izborni sistem. Na pitanje da li planiraju glasati na predstojećim izborima na Kosovu, 45 posto je izjavilo da će definitivno glasati, a 20 posto je reklo da će najvjerovatnije glasati.

Preostalih 35 posto je izjavilo da sigurno neće izaći na izbore. Nema značajne razlike u spremnosti da glasaju između dobi ili pola. Etničke podjele su ipak otkrile da samo 24 posto Srba planira glasati na predstojećim izborima na Kosovu. Srbi koji žive na sjeveru Kosova bili su u velikoj mjeri sigurni da neće izaći na izbore.

Ispitanici su odgovorili pozitivno na pitanje da li su glasali na posljednjim parlamentarnim izborima gdje im je postavljeno otvoreno pitanje za koju partiju su glasali.

Oko 35 posto je reklo da su glasali za Demokratsku partiju Kosova (PDK), zatim za Demokratski savez Kosova (LDK) - 25 posto, Pokret Samoopredjeljenje - 15 posto, Alijanse za budućnost Kosova (AAK) - 11 posto. Oko 5 posto je reklo da su glasali za AKR, 2 posto za Partiju pravde  i 2 posto za LDD. Preostalih 5 posto ispitanika odabralo je neke druge političke stranke.

Ispitanicima je također postavljeno i drugo otvoreno pitanje: "Ako bi izbori na Kosovu bili održani danas, za koju bi ste političku stranku glasali?".

Nešto više od 31 posto je reklo da će glasati za PDK, za LDK  26 posto, Samoopredjeljenje 20 posto, AAK 14 posto, AKR 2 posto i Partija pravde 1 posto.

Ostalih 6 posto je imenovalo druge političke partije ili grupe građana. Oni koji su rekli da će glasati za Partiju pravde, Pokret Samoopredjeljenje i PDK su bili sigurni da će definitivno glasati.