Građani plaćaju dvostruko

Cijena od 50 eura za biometrijski pasoš je previsoka za džep građana Kosova, uzimajući u obzir nizak standard života i tešku ekonomsku situaciju.

Ovo je izjavio jedan građanin sa inicijalima N.H. za koga je neshvatljiva tako visoka cijena za dobijanje jednog dokumenta kao što je pasoš.

"Zadnji put kad sam vadio pasoš prije četiri godine troškovi su iznosili oko 30 eura. Sada ti troškovi iznose 50 eura", rekao je on za portal Telegrafi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), ovu cijenu opravdavaju time što je ona određena odlukom ministra za određivanje tarifa.

Prema informacijama iz kancelarije MUP-a, cijena za prvi pasoš i za obnovu za osobe iznad 18 godina iznosi 30 eura, dok za dobijanje pasoša u slučaju gubitka istog, promjene i korekcije podataka za sve kategorije iznosi 50 eura. Dok za djecu do 3 godine cijena iznosi 20 eura, a za djecu od 3 do 18 godina iznosi 25 eura. Za penzionere cijena dobijanja pasoša je 20 eura.

S druge strane stručnjak sigurnosti, Burim Ramadani je rekao da je istina u vezi pasoša je pokazatelj nastavka skandala aktuelne Vlade.

"Građani Kosova pasoše plaćaju duplo, jednom putem poreza - znači preko raspisivanja tendera, gdje MUP engažuje kompaniju za proizvodnju pasoša, i drugi put preko direktne uplate koju građani vrše prilikom dobijanja pasoša. Ovo se naziva dvostrukim plaćanjem, jer građane Kosova košta više od 50 eura, iznos koji se sada plaća za dobivanje pasoša", izjavio je on za Telegrafi.

Prema njegovim riječima, sigurnost dokumenata koje izdaje MUP je uslov koji se mora ispuniti preko kriterijuma koje je odredila Evropska komisija (EK), dodavši da je mogućnost zloupotrebe veoma laka i da ona može izazvati Kosovu štetu u izvještaju Evropske komisije i liberalizaciji viznog režima.

"Dok MUP ne zatvori sva vrata za one koji vrše zloupotrebe sa pasošima, možemo reći da nećemo biti sigurni da nisu zatvorena sva vrata za zloupotrebu sa pasošima. Pasoši su veoma skupi, nisu na nivou potrebne sigurnosti i veoma je lako da se njime vrše zloupotrebe", rekao je Ramadani.