Dužnosnici postupili nezakonito

Tri dužnosnika Ministarstva infrastrukture su zloupotrijebila službene testove ovog ministarstva za polaganje za vozačke dozvole, "pretvorivši" ih u obliku knjige, odnosno priručnika za kandidate koji se pripremaju za polaganje za vozačku dozvolu.

Direktor Departamenta vozila, Nebih Shatri, zajedno sa dvojicom svojih kolega, Jakupom Hotijem i Habibom Hasanije su nedavno izbacili na tržište priručnik u kojem su ubačene desetine ilustrovanih situacija sa fotografijama iz testa koji sadrži pitanja s kojima se susreću kandidati prilikom ulaska na pismeni test za vozačke dozvole, piše list "Zëri".

Kopirajući slike i situacije iz pomenutog testa i ubacivanjem u priručnik "Propisi i sigurnost u saobraćaju" ("Rregullat e Komunikacionit dhe Sigurisë"), dužnosnici Ministarstva infrastrukture su postupili protivno odluci br. 2263/2012 bivšeg sekretara Ministarstva, Çerkina Dukollija, kojom se zabranjuje zloupotreba sadržaja testova za vozačke dozvole.

"Zabranjuje se svaki oblik publikacije, kopiranja i distribucije (testa) bez odobrenja Ministarstva. Sva pravna i fizička lica koja žele koristiti pitanja za komercijalne svrhe ili drugih oblika koristi, su u obavezi da podnesu zahtjev ministrarstvu na odobrenje. Ministarstvo će utvrditi iznos naknade koja se plaća na žiro-račun ministarstva", stoji u tački 2, 3 i 4 odluke koja je potpisana 23. juna prošle godine.

Objavljivanje priručnika od strane vladinih dužnosnika, kopirajući dijelove testa za vozačku dozvolu, koji je također u vlasništvu Ministarstva infrastrukture, od strane zajednice auto-škola nazvano je nezakonitim i krivičnim djelom koji je u sukobu interesa dužnosnika ovog ministarstva.