Ranije se povukli predstavnici SAD-a i USAID-a

Šef Kosovske agencije za privatizaciju (KAP) Blerim Rexha podneo ostavku, nakon manje od 100 dana na toj poziciji.

U izjavi za medije, Rexha je naveo da ne stoje pretenzije da je on protiv američkih i evropskih interesa na Kosovu, ali da u nastalim okolnostima podnosi neopozivu ostavku na poziciju predsedavajućeg Bordom KAP-a. Do ostavke Rexhe, dolazi nakon što su se iz KAP-a povukli Bernadette Roberts, predstavnica Sjedinjenih Američkih Država i Dardane Peja, iz  USAID-a. Njih dvoje se povuklo zbog nezadovoljstva načinom privatizacije i upravljanjem agencijom od strane Blerima Rexhe, prenosi novinar agencije Anadolija.
“S velikim uznemirenjem sam uključen i pratim aktuelna dešavanja u Kosovskoj agenciji za privatizaciju. Takođe, s velikim žaljenjem sam primio vest o povlacenju dva člana Borda KAP-a. Njihovo povlačenje bez sumnje je posledica njihove loše informisanosti od strane određenih osoba, unutar i van KAP-a”, navodi Rexha.
“Izvinjavam se poslanicima Skupštine Kosova i građanima Kosova, što u ovom kratkom vremenu nisam uspeo da realizujem njihove preporuke u vezi povećanja transparentnosti i promene modela privatizacije, proizašle iz skupštinske Rezolucije iz oktobra 2012. Sada je već neosporno da KAP treba da promeni pristup vlasništvu i imovini koju privatizuje i kojom upravlja”, naglasio je Blerim Rexha.
Ambasada SAD-a na Kosovu je, kako prenose kosovski mediji, zatražila od Vlade da angažuje kompetentne osobe kako bi proces privatizacije bio pravedan i transparentan.