Ukoliko Srbija ne prihvati sprovođenje sporazuma

Ukoliko Srbija ne prihvati sprovođenje sporazuma, Onda će Kosovo na svaki način uspostviti zakonodavnu vlast na sjeveru Kosova, rekao je Enver Hoxhaj.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj izjavio je da će ukoliko Srbija ne prihvati plan za sprovođenje sporazuma, kosovske vlasti na svaki način uspostaviti ustavnu i zakonodavnu vlast na sjeveru.

On očekuje da na narednom sastanku između premijera Hashima Thaçija i Ivice Dačića bude postignut dogovor o planu sprovođenja vezano za sporazum postignut 19. aprila u Briselu.

"Očekujemo od SAD i EU da izvrši pritisak na srpsku stranu radi zaživljavanja plana koji je predložila Kancelarija Baronese Ashton", rekao je Hoxhaj portalu "Express".

"Ukoliko Srbija blokira izradu i sprovođenje tog plana u bilo kom obliku, mi ćemo u bilo kom obliku i na bilo koji način uspostaviti svoj suverenitet na sjeveru. Zbog toga je najvažnije da Srbija shvati da je plan sprovođenja, i a prije svega njegovo sprovođenje u njenom interesu i u interesu regiona", rekao je Hoxhaj.

Bez obzira na sve ministar inostranih poslova kaže da bez sprovođenja sporazuma od strane Srbije put Srbije prema EU ostaje blokiran.

"Srbija nema drugu alternativu sem da prizna pla implementacije na anrednom sastanku koji će se desiti između dva premijera. Iznad svega da dođe do pomaka u implementaciji ovog plana ili će jednom zauvijem izgubiti šansu za dobijanje članstva u EU", rekao je između ostalog Hoxhaj.

Prema njegovim riječima odlučujuću ulogu u izradi a kasnije i sprovedbi sporazuma ostaje na pritisku EU i SAD-a.

"Vrijeme prolazi i ostalo je malo vremena. Potpuno sam siguran da će u narednim danima doći do konkretnih koraka na sastancima i Srbija će biti obavezana da prihvati plan implementacije sporazuma. Mislim da će Brisel Washington kao garanti sporazuma iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da u skorije vrijeme dobijemo plan implementacije i da što ranije dobijemo uslove za sprovođenje sporazuma", dodao je on.