Na zajedničkoj tačci Kosova i Albanije danas je svečano otvoren granični prelaz za motorna vozila Kruševo-Šištavec.

Svečanosti su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova Kosova i Albanije Bajram Rexhepi i Flamur Noka, lokalni zvaničnici dveju pograničnih opština Dragaša i Šičtevaca, kao i mnogobrojni građani. 
Otvaranje ovog graničnog prijelaza dio je konkretne realizacije Sporazuma o pograničnoj policijskoj saradnju između dviju zemalja koji predviđa otvaranje i drugih prijelaza. Prema sporazumu, građani koji putuju za Albaniju ili ka Kosovu imaće samo jednu kontrolu na ulazu ili izlazu iz zemlje.
Ministar unutrašnjih poslova Albanije Flamur Noka je prilikom otvaranja ovog graničnog prijelaza naglasio da je ovo još jedan važan korak u daljnjem razvoju odnosa između Republike Kosovo i Republike Albanije.
"Danas, zajedno s velikom radošću otvaramo ovaj novi most zajedništva i komunikacije, ostavljajući iza sebe prošlost, kao gorak podsjetnik i da se nikada više neće ponoviti, rekao je Noka.
Bajram Rexhepi, ministar unutrašnjih poslova Republike Kosovo, je  istaknuo činjenicu da će otvaranje ovog prijelaza olakšati život i saradnju stanovnika koji žive u ovim ruralnim područjima i koji su tokom zime imali dosta poteškoća u komunikaciji.
"Novi granični prijelaz će omogućiti bolju komunikaciju, bolju razmjenu i bolje snabdjevanje na obje strane, a istovremeno će biti spriječeni ilegalni prelasci", rekao je Rexhepi.
Put od Kruševa do granice u dužini od 3 km je makadamski ali se uskoro planira njegovo asfaltiranje.