Najviše u Mitrovici

Na oko 50 miliona eura se procjenjuje vrijednost energije koja je izgubljena ili ukradena od strane potrošača na Kosovu tokom prošle godine. No, uprkos kontinuiranom padu i krađi, količina izgubljene energije i krađe u mreži KEK-a i dalje je vrlo visoka.

Prema izvještaju Regulatornog ureda energije za 2012. godinu stoji da ukupni gubici tokom prošle godine su bili 1.750 gigavata sati električne energije, ili 36,69 posto energije stavljene u distribuciju, dok su tokom 2011. godine gubici bili 1.786 gigavata sati električne energije ili 38,15 posto.

List "Zëri" piše da uprkos kontinuiranom smanjenju gubitaka, ukupni gubici distribucije električne energije su i dalje vrlo visoki, te da nisu postignuti ciljevi postavljeni od strane Regulatornog ureda energije za 2012. godinu.

Prema izvještaju Regulatornog ureda energije primjećuje se da region Mitrovica vodi po količini izgubljene i ukradene električne energije.

Tokom 2012. godine ništa manje nego 61,25 posto ubačene električne energije u mrežu je izgubljeno ili ukradeno od strane neodgovornih potrošača. Nakon Mitrovice slijede Peć, Đakovica...