Rohrabacher u intervjuu za RSE

Američki kongresmen Dana Rohrabacher, jedan od zagovornika nezavisnosti Kosova, ocijenio je poslije postizanja briselskog sporazuma da je Priština na gubitku, jer je izgubila suverenitet na sjeveru.

On je u intevjuu za "Slobodnu Evropu" najprije čestitao svima koji su učestvovali u postizanju sporazuma, uključujući američku administraciju, istakavši da je najvažnije da su dvije strane sjele za pregovarčki sto, ali je rekao da bi postignuti dogovor mogao loše da utiče na odnose u budućnosti.
"Osim nesumnjivo dobre odluke da se dvije sukobljene strane sretnu za istim pregovaračkim stolom, kad pažljivije pogledate postignuti sporazum, shvatite da on ne sadrži elemente za koje možete reći da će vjerovatno konsolidovati mir u tom dijelu regiona. Naprotiv, ja bih rekao da će potkopati šanse za mir i spokoj duž te granične linije", kazao je Rohrabacher.
Prema mišljenju američkog kongresmena, gubitnik pregovora je Priština, jer nije dobila ništa zauzvrat za ono čega se odrekla.
"Priština tamo nije dobila suverenitet, naprotiv. Ovaj sporazum zapravo potkopava zahtjev Kosova da na sjeveru uspostavi suverenitet jer mu ne daje pravo da taj suverenitet vrši. Ako postignete sporazum koji vam papirnato daje suverenitet, ali vam ne omogućava da vršite suverenitet, da ga u praksi realizujete - onda vi, naprosto, suverenitet i nemate. Dakle, Kosovo je u suštini predalo sever", tvrdi Rohrabacher.
Njegov stav je da je propuštena prilika za trajno rješenje "korekcijom granice", odnosno razmjenom teritorija - sjever Kosova za Preševski dolinu.
"Vjerovatno bi 90 odsto ljudi sjeverno od Ibra i izglasalo da bude dio Srbije i to bi, onda, trebalo i prihvatiti. Kosovo je sada imalo istinsku šansu da zauzvrat nešto i dobije, ali tu šansu nije realizovalo. Naime, većinska albanska zajednica na jugu Srbije bi rado sebe vidjela kao dio Kosova", kazao je Rohrabacher.
Američki kongresmen je naglasio da to ne bi značilo da bi primjena prava na samoopredjeljenje dovela do masovnog stvaranja novih država na Balkanu i u svijetu, jer se prema njegovom mišljenju to tiče samo granice između Beograda i Prištine.