Dijalog - jedina opcija za normalizaciju odnosa

Premijer Hashim Thaçi izjavio je da dijalog ostaje jedina razumna opcija za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Thaçi je izrazio spremnost da prihvati poziv za zajednički sastanak u Briselu koji bi došao narednih dana od visoke predstavnice EU Catherine Ashton.

"Propast dijaloga ne bi trebalo da bude opcija ni za Srbiju ni za Kosovo. Zbog toga ostajem riješen i spreman da prihvatim svaki poziv za zajednički sastanak u Briselu koji bi došao narednih dana od Ashtonove", rekao je Thaçi za beogradski "Blic".

On tvrdi da je Kosovo do sada već učinilo mnoge brojne ustupke i ostalo konstruktivno u naporima da dođe do dogovora, a da je "sada vrijeme da Srbija, takođe, postane pragmatična i kreativna u svojim naporima da postigne sporazum".

Ocjenjujući da je dijalog jedina razumna opcija, Thaçi kaže da su se obje strane saglasile da je sporazum neophodan da bi se, kako navodi, "otvorilo novo poglavlje mira, tolerancije i saradnje između dvije države".

Podsjetimo, Vlada Kosova saopštila je da je razočarana odlukom Srbije da odbaci prijedlog iz Brisela. U saopštenju se dodaje da Vlada Kosova i dalje vjeruje da je dijalog jedino rješenje.

Savjetnik premijera Kosova Bekim Çollaku ocjenio je da je neprihvatanje sporazuma u Briselu "privremena odluka" Vlade Srbije.

Nisam očekivao da će nešto bolje izaći iz ovih razgovora, sa tom državom nikad nismo mogli da se dogovorimo, izjavio je predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi.