U slučaju nastavka dijaloga

Nije nikakvo iznenađenje, ako Srbija ne prihvati sporazum o normalizaciji odnosa, ocjenjuju političari u Prištini. Oni naglašavaju da i u slučaju nastavka dijaloga, Priština neće promijeniti svoj stav i neće činiti ustupke.

Ukoliko Srbija odbije sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, to neće predstavljati ništa novo, ocjenjuju kosovski zvaničnici.
Predsjednik Skupštine, Jakup Krasniqi, izjavio je u ponedjeljak da takav potez Srbije ne bi bio prvi.  
"I kad smo se dogovorili sa Beogradom, mi zapravo nismo imali dogovor. Nesreća je što se mi nikada nismo složili sa politikom u Beogradu. Ni na konferenciji u Rambujeu, ni nakon pregovora u Beču, i naravno, nisam očekivao da će nešto bolje biti  u ovim razgovorima. Ali mi ne možemo da utičemo na stav visokih zvaničnika ni EU ni SAD", kazao je Krasniqi.
I u slučaju da dođe do nastavka dijaloga, to neće uticati na promjenu stava Kosova, ocjenjuju iz opozicije.
Šef poslaničke grupe Demokratskog Saveza Kosova, Ismet Beqiri kazao je Kosovo napravilo dovoljno ustupaka i da je maksimum onoga što Kosovo može da pruži Srbima u Ahtisaarijevom planu. Prema tome, dodatnih popuštanja neće biti, kazao je on.  
"Pitanje dijaloga je, da kažemo, životno pitanje, ali to nikako ne znači da eventualan nastavak dijaloga podrazumjeva popuštanje kosovske strane. To nije ni u čijem mandatu, pa ni u Thaçijevom. Što se tiče prava manjinskih zajednica, Kosovo je svoje reklo u Beču. Postoji pozitivna diskriminacija i štaviše smatram da je iracionalno i neopravdano da naše institucije priznaju nešto više od onoga što smo do sada uradili", rekao je Beqiri.   
S obzirom da Srbija još uvijek nije zvanično saopštila svoju odluku EU, iz ureda visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, nisu htjeli da komentarišu.  
"Mogu vam reći da čekamo odluke srpskih vlasti i da nam ih oni prenesu. Za sad ne možemo ništa reći, tek ćemo onda vidjeti kako dalje", kazala je portparolka Ashtonove, Maja Kocijančić.
Premijer Kosova Hashim Thaçi prethodno je pozvao vlasti u Srbiji da prihvate sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Nedostatak sporazuma bi mogao još više pogoršati situaciju i odnose dvije zemlje, kazao je Thaçi, izražavajući spremnost Prištine da se vrati u Brisel kako bi se proces pregovora zaključio sporazumom.