Slobodan Petrović za RSE

Slobodan Petrović , predsjednik Samostalne liberalne stranke i zamjenik premijera Kosova Hashima Thaçija, u osmoj rundi dijaloga Beograd-Priština u Briselu bio je član pregovaračkog tima Prištine. Komentarišući izjave najviših srpskih funkcionera da Priština ne pravi nikakve ustupke, Petrović kaže da se i premijer Kosova suočava sa optužbama djela svoje javnosti za previše popustljivosti, čak i za izdaju nacionalnih ciljeva. Dodaje, međutim, da je odgovornost dva premijera da donesu najbolje, a ne najpopularnije odluke.

"Iskoristiću, ja lično, sav svoj uticaj da pomognem i premijeru Ivici Dačiću i premijeru Thaçiju kako bi dogovor bio postignut. Previše je važan trenutak da bi bio propušten. Ni Srbija, ni Kosovo, a ni Srbi sa Kosova, ovakvu priliku neće više imati", kaže Petrović.
Uprkos nepostizanju dogovora u osmoj rundi briselskog dijaloga, on za Radio Slobodna Evropa kaže da je optimista da će za nekoliko dana, ipak, doći do sporazuma između Beograda i Prištine.
RSE: Poslije neuspješnog završetka dijaloga u poslednjoj, osmoj, rundi, postavlja se pitanje, jer je ostalo nejasno, u vezi sa kojim prijedlogom se nisu usaglasili Priština i Beograd? Da li je postojao nekakav prijedlog EU koji je objema stranama ponuđen, pa se Beograd sa tim prijedlogom nije saglasio?
Petrović: Molim vas i vaše čitaoce za razumijevanje što vam ne mogu dati neki ekskluzivitet jer ne želim nijednim jedinim komentarom da otežavam donošenje odluka pregovaračima. Ipak, mogu da vam kažem da je jako blizu pronalaženje konačnog rješenja. Ono što su bile teme gdje je trebalo još malo vremena za usaglašavanje vezane su za policiju, odnosno za sudstvo.
RSE: Rekoste da očekujete da će biti postignut sporazum? Mislite u sljedećih par dana, do utorka 9. aprila?
Petrović: Svakako. Ja sam optimista da će, ipak, do konačnog dogovora doći. Kao učesnik procesa upoznat sam, prije svega, sa energijom koju su obje strane uložile da do dogovora dođe. Zato mislim da će uloženi rad i želja svih, sa jedne, i potreba da se evropski procesi ne zaustave, sa druge strane, rezultirati sporazumom, odnosno postizanjem dogovora.
RSE: Mislite li da je Beograd bio maksimalno motivisan da se postigne sporazum. Kako je to vama izgledalo?
Petrović: I Beograd i Priština. Dugi niz godina, da ne kažem decenija, stvaran je problem na Kosovu i nije logično očekivati da će se u jednom danu ili u jednoj rundi razgovora riješiti svi problemi. Ali, ovo je šansa i prilika da se počne rješavanje nagomilanih problema, prije svega onih svakodnevnih problema koje imaju naši građani.
Kompletan intervju pročitajte u prilogu RSE.