Vlada Kosova mora promijeniti strategiju!

Poznavaoci evropskih integracija ocjenjuju da liberalizacija viza za Kosovo se ne veže sa dijalogom Priština i Beograd, već za provedbu Ustava i preporuka iz Vodiča.

Analitičar Shenoll Muharremi je izjavio za portal "Telegraf" da je Kosovo započelo dijalog sa EU prije 15 mjeseci, dok je od januara 2009. godine, prema njegovim riječima, Vlada Kosova započela sa provedbom obaveza i zadataka.

Muharremi procjenjuje da provedba zadataka postavljenih od strane EU-a ne radi se zadovoljavajućim tempom, dodajući da se Vlada Kosova ne fokusira na provedbu evropskih reformi.

"Vlada Kosova mora promijeniti strategiju i umjesto stavljanja u fokus dijalog sa Srbijom, treba se usredsrediti na provedbu evropskih reformi i direktnim kontaktom sa Srbima na sjeveru. Proces integracija je takav da bez provedbe reformi i uslova postavljenih od strane EU, ne može doći do napretka i dobrobita građana i biznisa na Kosovu", rekao je Muharremi.

S druge strane, analitičar Emrush Ujkani, rekao je da postizanje sporazuma sa Srbijom, što se podrazumijeva kao sporazum između dviju zemalja, će razjasniti poziciju Kosova spram evropske agende.

Ujkani procjenjuje da bi postizanje sporazuma između Prištine i Beograda mogao biti poticaj liberalizaciji viznog procesa, iako, prema njegovim riječima, u tehničkom smislu Kosovu je jasno koji su kriteriji, odnosno proceduralni administrativni i pravni aspekti koje treba poduzeti kako bi se kretali u smjeru dobivanja vizne liberalizacije.

"Ovi kriteriji su istaknuti nekoliko puta u izvještaju Evropske komisije, podnijeti u februaru ove godine. Međutim, postizanje sporazuma između Kosova i Srbije će pomoći Kosovu uspostavljanju ustavno-pravnog poretka na čitavoj teritoriji, uključujući i one dijelove u koje do sada nisu uspjeli proširiti svoju vlast", kaže on.

Prema njegovim riječima, u EU postoji dobro raspoloženje da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

"Dok Evropska komisija za Kosovo daje preporuke, primjedbe, mišljenja, najbolje ilustrira predanost EU ka unapređenju procesa liberalizacije viznog režima", ističe Ujkani.

"Uprkos činjenici da volja kod EU postoji, na institucije Kosova ostaje primarna odgovornost u ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima".