Institucije nastoje ispuniti zahtjeve komisije

Komisija je generalno zadovoljna napretkom ostvarenim u pravnom sistemu Kosova, međutim, zemlja mora uraditi više na njegovom provođenju.

Kosovske vlasti ubrzavaju napore kako bi ispunile zahtjeve Evropske komisije u vrijeme kad se zemlja nada da će početkom ljeta dobiti sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vlora Citaku, kosovska ministrica za evropske integracije, izjavila je kako je poštena nedavna procjena komisije o kosovskom napretku na putu ka EU, kao i o drugim oblastima u kojima zemlja nije uspjela ostvariti napredak.

"Kao i u bilo kojoj drugoj tranzicijskoj zemlji sa niskim nivoom ekonomskog razvoja, izazovi su slični ... ilegalne migracije, organizirani kriminal i korupcija, proces liberalizacije viza," izjavila je Çitaku.

U svrhu podrške reformama, komisija je uspostavila strukturirani dijalog o procesu vladavine zakona, kako bi se zemlji pomoglo u početnim fazama evropskih integracija. Ipak, te reforme Kosovo mora rješavati na djelotvoran i praktičan način, saopćeno je iz komisije.

"Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u središtu je procesa integracije u EU, i mi znamo da su reforme teške i da će biti potrebno dugo vremena. Komisija očekuje od Kosova da pokaže jasnu posvećenost ostvarivanju konkretnih rezultata," izjavio je Stojan Pelko, glasnogovornik ureda EU u Prištini.

U nedavnom izvještaju komisije objavljenom prošlog mjeseca, potvrđen je napredak Kosova u oblasti pravnog sistema, ali se također navodi da je potrebno više rada na njegovom provođenju.

"Ostvaren je značajan napredak po pitanju reforme javne uprave, zaštite manjina i vladavine zakona. Kosovo se posvetilo rješavanju preostalih prioriteta," kazao je Pelko.

U odnosu na 51 kriterij za druge zemlje iz regiona, komisija je Kosovu postavila 91 kriterij.

Jedan od zahtjeva EU je da Kosovo usvoji zakon o ličnim imenima, kojim će se Srbima omogućiti da se registriraju na ćiriličnom pismu. Ta mjera će zakomplicirati matične podatke, uz visoke finansijske troškove, izjavili su zvaničnici. Da bi se taj zahtjev ispunio, morat će se usvojiti novi sistem, a administrativno, policijsko i carinsko osoblje će morati proći obuku.

Kosovsko članstvo u međunarodnim organizacijama također je problem, navodi Çitaku. Izgubljeni ili ukradeni pasoš koji pripada kosovskom građaninu ne može se unijeti u Interpolovu bazu podataka, pošto zemlja nije članica te organizacije.