Diana Kastrati ubijena je u slučaju nasilja u porodici

Građani traže dodatne mjere za zaštitu žrtava nasilja u porodici na Kosovu. Pravosuđe Kosova ne štiti pravo na život, kažu stručni građani nakon nedavnog slučaja porodičnog nasilja koje je za posljedicu imalo ubistvo.

18. maja 2011. godine, prijavljeno je da je stanovnicu Prištine Dianu Kastrati ubio suprug nakon što je Opštinski sud u Prištini odbio njen zahtjev za hitnu zaštitu od nasilja u porodici.

Roditelji Kastratijeve nedavno su uložili žalbu kod Ustavnog suda Kosova, u kojoj se tvrdi da su nepostupanjem Opštinskog suda u Prištini u skladu s njegovim ustavnim i pravnim obavezama u smislu davanja hitne zaštite prekršena lična prava Kastratijeve.

Ustavni sud donio je presudu da je došlo do kršenja prava na život i da su vlasti propustile poduzeti neophodne mjere.

Gëzim Kastrati, Dianin otac, izjavio je da su on i njegova supruga uložili žalbu sudu u kojoj osporavaju rad pravosudnog sektora na Kosovu, u nadi da će vlasti poduzeti aktivnije mjere u slučaju kad se građani nalaze u prijetećim situacijama u porodici.

Po zakonu, policija i sudovi moraju obezbijediti zaštitu ženama i djevojčicama pogođenim nasiljem u porodici.

Ajshe Qorraj, referentica za informisanje javnosti pri Pravosudnom vijeću Kosova, izjavila je da je vijeće razmatralo slučaj Kastratijeve.

"Utvrđeno je da predmetni sudac nije postupio na zahtjev za izdavanje naloga za zaštitu ... i izrečena je disciplinska kazna", kaže Qorrajeva.

Presuda ustavnog suda "imaće pozitivnog uticaja na sudije u smislu savjesnog poštivanja zakonskih odredbi o nasilju u porodici."

Behxhet Shala, izvršni direktor Vijeća za odbranu ljudskih prava i sloboda, izjavio je da je država odgovorna za ono što se desilo Kastratijevoj, te za činjenicu da njen suprug još uvijek nije uhapšen za njeno ubistvo.

"Moraju se poduzeti konkretne radnje, jer su te lokalne institucije propustile zaštititi ljudska prava, a pored toga, propustile su zaštititi i temeljno pravo, pravo na život jedne mlade djevojke," izjavio je Shala.

Shala smatra da postoji krivična odgovornost onih koji su propustili zaštititi Kastratijevu, jer je bilo indikacija da se ona nalazi u smrtnoj opasnosti.

"I institucije bi trebale [podijeliti] odgovornost za ono što se desilo," izjavio je Shala.

Edi Gusia, šef odjela za izvještavanje i praćenje pri kosovskoj Agenciji za ravnopravnost polova, izjavio je da slučaj Kastratijeve pokazuje kako je zakon primijenjen suprotno metodama i zakonima usvojenim u cilju zaštite žrtava nasilja u porodici.

Agencija radi na prijedlozima na zakon o nasilju u porodici, što bi sudovima olakšalo donošenje odluka.

"Poštivanje spolne jednakosti i zaštita prava žena -- te ljudskih prava uopšteno -- ne mogu se postići bez vladavine prava i bez odgovornosti institucija," izjavio je Gusia.

Liridona Kozmaqi, glasnogovornica Državnog tužilaštva Kosova, izjavila je da njena kancelarija pruža zaštitu žrtvama 24 sata dnevno i da su oni povećali pozornost kad su u pitanju slučajevi nasilja u porodici.

"Kao rezultat povećanja svijesti javnosti, Kancelarija za zaštitu i pomoć žrtvama ima više predmeta nego proteklih godina, kad su žrtve tražile pomoć od advokata za zaštitu žrtava," kaže ona.

Kozmaqijeva kaže da, kad žrtve prijave slučaj nasilja u porodici, policija obavještava advokate tužilaštva i oni [mogu] žrtvama pružiti pravnu pomoć i zastupanje.

U većini slučajeva, ta kancelarija nalaže da se počinioci stave u pritvor na 48 sati nakon prijema prijave, dok se ne obavi istraga o slučaju.