Razlozi kršena su višestruki

Mi sagledavamo kršenja prava ljudi od strane javnih institucija, ali ne svih. Oni koji imaju najviše kontakata s građanima, oni koji imaju moć, koji imaju snagu u ruci, i koji mogu kršiti ljudska prava - na prvom mjestu to je izvršna vlast, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, a isto i pravosuđe. Ovako je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao Narodni advokat, Sami Kurteshi.

"Razlozi kršenja su višestruki, mislim da bi bilo vrlo nepravedno kada mi razloge sveli na jedan ili dva. Postoje mnogi faktori, ali mislim da je problem vrlo ozbiljna ekonomska situacija, onda politička, ali i nedostatak kulture u tom smjeru", kaže Kurteshi.

Narodni advokat kaže da najranjivije kategorije društva iz tih prekršaja svaki put su siromašni. Prema njegovim riječima, povrede i diskriminacije se čine i nad etničkim manjinama.

"Naravno, nad siromašnima se vrše najviše provrede - ovo je najveća kategorija i ne možemo govoriti o nekoj manjini ili nekoj većini. Onda imamo i razne manjine, ne samo u smislu kako se kod nas shvata, kada se spomene manjima da se misli samo na etničku, kulturnu ili jezičku, već su manjive mnoge - imamo osobe sa posebnim potrebama, također nemamo polnu jednakost na Kosovu, imamo osobe različitih seksualnih orijentacija. Onda sa vjerskog aspekta, ali imamo i etničke i kulturne manjine".