Upozoravaju da će proglasiti jednostranu nezavisnost

U slučaju da Beograd prizna da se sjever integrira u pravni i ustavni sistem Kosova, ovaj dio upozorava da će proglasiti jednostranu nezavisnost.

Ova autonomija neće biti proglašena unutar teritorijalne nadležnosti Kosova, već Srbije. Ovaj čin, tamošnji Srbi upozoravaju da će preduzeti preko Skupštine četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, koje predstavljaju Srbe iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Ova skupština četiri srpske opštine, koja sa vlasti sa Kosova predstavlja ilegalnu instituciju, pošto funkcioniše na osnovu zakona i Ustava Srbije, na posljednjem sastanku je donijela stav da ni autonomija a ni evropski region nisu rješenje ukoliko bude integracije unutar države Kosova, piše portal "Tribuna".

Skupština srpskih opština je ovu poziciju predstavila u vrijeme kada Priština i Beograd razgovaraju o postizanju sporazuma uz posredstvo Evropske unije za uspostavljanje normaliteta u sjevernom djelu nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom, tražeći rješenje da integrira ovaj dio u pravni i ustavni sistem Kosova.