Nikoga nije poštedelo ko je prekršio zakon

Osnovno Tužilaštvo u Gnjilanu je preduzelo mjere istrage nekoliko slučajeva koji se odnose na neke opštinske službenike, advokate i sudstvo iz opštine Prizren. Ovu vijest je za portal "Rajonipress" potvrdio Jertish Maloku, glavni tužitelj u Gnjilanu.

Maloku rekao da i u regionu Gnjilana postoje istrage nad opštinskim dužnosnicima zbog zloupotrebe službenog položaja. Prema njegovim riječima Tužilaštvo u Gnjilanu je bilo vrlo aktivno, i nije poštedelo nikoga ko je prekršio zakon.

Osvrnuvši se na kriminalna djela Maloku je izjavio da u tom regionu dominiraju ozbiljne krađe, razbojništva, nasilje u porodici i dr. No, u upoređenju sa prethodnim godinama, Maloku je rekao da ima smanjena krijumčarenja migranata i trgovine ljudima. Također je došlo i do smanjenja ubistava u upoređenju sa 2012. godinom.

Maloku je izjavio da novi zakon i reforme sudskog sistema su usporile tempo rada, ali zahvaljujući angažovanosti tužitelja i profesionalne konsolidacije uspjeli smo da se izborimo sa ovom negativnom pojavom.

Maloku dodaje da u regionu postoji veća sigurnost i da se građani osjećaju sigurnije upravo zbog pada kriminala svih vrsta i zbog borbe bez kompromisa.