Ova faza dijaloga je najteža do sada!

Politički analitičar Azem Vllasi je izjave premijera Kosova Hashima Thaçija i njegovog srbijanskog kolege, Ivice Dačića ocjenio realnim i ne bi trebalo očekivati brz rezultat ove faze dijaloga jer se radi o najkrupnijem i najosjetljivijem pitanju. Ova faza dijaloga je najteža do sada, jer su dvije strane u nevolji, prenosi Kim radio.

"Srbija ima dva problema. Prvo Srbija mora da riješi problem paralelnih institucija na Kosovu jer joj predstavljaju smetnju na putu ka Evropskoj Uniji. A sa druge strane, Srbima, posebno na sjeveru Kosova, hoće da učini uslugu i da im ostavi neke nadležnosti kako ne bi bili na direktnoj vezi sa vlastima u Prištini. Na kosovskoj strani postoji problem jer se ne može prihvatiti nikakvo rješenje koje narušava Ustav Kosova", kazao je Vllasi.

Vllasi ističe da je zalaganje Srbije da se dobije neki treći nivo vlasti, odnosno zajednica opština, neprihvatljivo jer narušava unutrašnju strukturu Kosova, a same Srbe na Kosovu dovodi u dvostruki položaj.

"Prividno bi izgledalo da Srbi tamo imaju neke koristi od toga. Međutim, nastali bi unutrašnji problemi u funkcionisanju sistema na Kosovu jer se ne bi se znalo ko zapravo ima odgovornost za funkcionisanje opština sa srpskom većinom. Većina tih opština nema kapacitete za samoodrživost, a da Srbija direktno finansira to je neprihvatljivo. Srbija će finansirati neke oblasti kao na primer zdravstvo, obrazovanje i penzije."

Vllasi zaključuje da se nastavkom dijaloga ide ka iznalaženju rješenja koje će, kako je kazao, uvažiti unutrašnju strukturu uređenja Kosova, a isto tako i izaći u susret Srbiji koja je pokazala spremnost za rješenjem.