Kosovo dobije poseban pozivni broj +383

Formulacijom Dačića i Thaçija da nisu "ni blizu niti daleko od dogovora", prikriva se od javnosti da su se složili oko zajednice srpskih opština, piše Danas.

Ovaj list navodi da će zajednica srpskih opština biti formirana po principima iz plana Martija Ahtisarija.
Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, tu zajednicu činiće deset opština sa srpskom većinom na cijelom Kosovu - šest koje su već u kosovskom sistemu lokalne samouprave, plus četiri na sjeveru Kosova. Srpske opštine će same prenijeti deo svojih nadležnosti na zajednicu opština. Rješenje se, kako se tvrdi, suštinski neće kositi sa Ustavom Kosova, a na narednom sastanku 2. aprila Dačić i Thaçi treba da riješe kako će opštine na sjeveru "preći" iz srpskog u kosovski sistem, jer se lokalni izbori na Kosovu neće održati prije jeseni, a spekuliše se da bi mogli da se spoje i sa izborima za Skupštinu Kosova u martu 2014. godine. 
Isti krugovi tvrde i da su dvije strane blizu dogovora o telekomunikacijama - Kosovo bi, navodno, trebalo da , dok bi Srbi imali svog provajdera koji bi imao kosovsku licencu za rad. Za 2. april ostalo je rješavanje i pitanja energetike, finansiranja srpskih institucija na Kosovu iz Beograda, kao i da li će se pregovaračke strane obavezati na sprovođenje dogovora zajedničkom izjavom ili potpisivanjem sporazuma. 
Iako je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashtton najavila 2. april kao datum završnog sastanka, izvori Danasa ne isključuju mogućnost da se narednog mjeseca održi i još jedna "svečana" runda, kojom bi se završio prvi krug "premijerskog" dijaloga. Prema nezvaničnim najavama, na jesen pod posredovanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea trebalo bi da se razgovara o dugovima, deobnom bilansu, osiguranju, potraživanjima na osnovu investicija, ratnoj odšteti, penzijama i drugim socijalnim pitanjima.