Pisanje lista "Zëri"

Akcija u julu 2011. godine za proširenje suvereniteta na sjeveru Kosova nije bila realizirana na osnovu nekog prethodnog plana, onako kako je rečeno od strane političkog faktora u zemlji. Žrtva ove akcije, policajac Enver Zymberi također nije ubijen od strane snajperiste, već je ubijen od metaka Srba koji su 26. jula blokirali put, sprečavajući prodor specijalnih jedinica Policije u sjevernom dijelu zemlje, piše portal "Zëri".

Istina o tome što se dogodilo na dan 26. jula, pokazuju izjave policajaca koji su zauzeli tačku 31 koja povezuje Kosovo sa Srbijom. Policajci koji su bili na mjestu događaja, sada su svjedoci. U vezi sa tim šta se desilo, oni su govorili u tužilaštvu EULEX-a, koje još uvijek vodi istragu u vezi sa ubistvom policajca Envera Zymberija na sjeveru Kosova. Istraga je privremeno obustavljena jer niko od šest osoba koje su tražene u vezi sa ovim događajem nisu uhapšene.

Izjave policajaca koji su bili na mjestu događaja kritičnog dana, odnosno onih koji su bili u vezilu sa Enverom Zymberijem kada je on bio pogođen, pokazuju potpuno suprotno u odnosu na ono što je rečeno kada se akcija dogodila.