Pokret Samoopredjeljenje nastavlja s protestima

"Kradući glasove, premijer Hashim Thaçi je prvo preuzeo vlast, a sada preuzima najvažnije institucije u državi", izjavio je jedan od aktivista Samoopredjeljenja.

Članovi pokreta Samoopredjeljenje nastavljaju sa protestima na Kosovu, koje su pokrenuli nakon što je bivši ministar finansija Bedri Hamza imenovan za guvernera Centralne banke Kosova. Hamza je na ovu funkciju postavljen s 58 glasova u Parlamentu.
Opozicione stranke LDK i Samoopredjeljenje su očekivano napustili parlament i bojkotirali glasanje. Oni brane stav da bivši ministar financija Hamza ne treba biti na tako važnoj poziciji zbog čega su se danas i okupili ispred Centralne banke gdje su održani protesti.
"Kradući glasove, premijer Hashim Thaçi je prvo preuzeo vlast, a sada preuzima najvažnije institucije u državi. Ovakvo ponašanje nije u skladu sa demokratijom i ove važne institucije ne smiju biti pod kontrolom političkih stranaka", rekao je jedan od aktivista Vetvendosjea Frasher Femaj.
On je kazao da Thaçi pokušava srušiti svoju državu, isto onako kako to radi sirijski predsjednik Assad.
"Naš premijer je isti kao i Bashar Assad. Kako je Assad srušio svoju državu, tako i Thaçi želi srušiti Kosovo", izjavio je on, dodavši da će nastaviti s protestima.
Bedri Hamza je do prije dva mjeseca obnašao funkciju ministra financija, a prije nekoliko dana izabran je za guvernera Centralne banke Kosova.