Primjena dogovora teška

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović očekuje da će sporazum Beograda i Prištine biti postignut, ali ujedno ističe da će njegova primjena biti teška.

Stojanović je, u emisiji "Slobodno Srpski", koja se emituje u okviru RTK, rekao da opštinama treba dati veća ovlašćenja od postojećih. On je naglasio da podržava stav Beograda da i buduća Zajednica srpskih opština treba da dobije veće nadležnosti i ovlašćenja.
"Naravno da treba da postoje veća ovlašćenja, jer to je mehanizam kako da mi sebi ovde napravimo stabilan život i pitanje je da li ovdje želimo da imamo kosovske Srbe koji će stabilno moći da se razvijaju", objasnio je Stojanović. 
Međutim on kaže da i mnoge postojeće nadležnosti koje decentrtalizovane opštine imaju po Ahtisarijevom planu je nemoguće sprovesti i kao primjer naveo Opštinski sud. 
"Do sada smo pisali više od 20 dopisa svim nivoima vlasti na Kosovu, Međunarodnoj zajednici, a upozorili smo i beogradski pregovarački tim i ništa od toga", tvrdi Stojanović. 
Takođe je najavio da će tužiti opštinu Priština zbog zbog tvdnji da je opština Gračanica izdala građevinske dozvole za naselje "Marigona", koje se nalazi između sela Preoce i Lepina na desetak kilometara od Prištine prema Uroševcu, gdje je u protekle tri godine izgrađeno više od 100 stambenih objekata, škola i sportski teren. 
On je dodao da je 103 dozvole za gradnju u ovom naselju izdala upravo "Opština Priština". 
Stojanović je odbacio tvrdnje da je izdavanje dozvola za izgradnju naselja "Marigona" u nadležnosti njegove opštine.