Sali Berisha, premijer Albanije

"Dijalog između Kosova i Srbije je presudan za čitavu regiju", poručio je albanski premijer Sali Berisha nakon susreta sa svojim kosovskim kolegom, Hashimom Thaçijem.

Premijer Kosova Hashim Thaçi nalazi se u zvaničnoj posjeti Albaniji gdje se sastao sa premijerom Albanije Sali Berishom, javljaju mediji.

Na konferenciji za medije organiziranoj nakon susreta, Berisha je kazao da su dobri odnosi između Kosova i Srbije uslov za stabilnost čitavog Balkana.

"Dijalog između Kosova i Srbije je presudan za čitavu regiju. Također, saradnja između te dvije nezavisne države, Kosova i Srbije, vrlo je značajna za rješavanje problema iz prošlosti", kazao je Berisha, napominjući da je potrebno provesti dogovor koji su predstavnici Kosova i Srbije postigli na sastancima u Briselu.

"Vjerujem da će građani obje zemlje osjetiti rezultate dogovora iz Brisela. Nezavinost Kosova je dobra okolnost za čitavu regiju Balkana. Albanija također podržava članstvo Kosova u NATO-u i Evropskoj uniji", izjavio je Berisha.

Istakao je da Albanija ne želi mijenjati granice i osvajati novi teritorij na Balkana, kao što to tvrde pojedini mediji.

"Albanija nema nikakve teritorijalne pretenzije prema nekoj drugoj zemlji niti će ih imati. Albanija poštuje postojeće granice na Balkanu. Ali Albanija ima i pravo podržavati pravo i slobodne Albanaca, ma gdje se oni nalazili. Albanci moraju živjeti u slobodi i dostojanstvu, ma gdje god bili", kazao je Berisha.