Postoje tri ponude

Premijer Kosova Hashim Thaçi priprema teren za kolektivnu amnestiju građana Kosova koji žive na sjeveru zemlje i o tome je razgovarao sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga i liderom najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, piše dnevnik "Tribuna".

Tu vijest je za dnevnik potvrdila potpredsjednica Thaçijeve PDK i ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku, koja je to nazvala ponudom za dobijanje povjerenja građana sjevera zemlje.

Amnestija će se odnositi samo na dijela koja nisu teška, uglavnom na prekršaje, ali će doprineti da građani na sjeveru dobiju i druge pogodnosti, tako što će im biti otpisani dugovi prema Kosovskoj energetskoj korporaciji, vodovodu i sve obaveze koje imaju prema komunalnim službama.

Međunarodni izvori dnevnika su rekli da je to jedna od tri ponude prema sjeveru koje nisu predviđene u planu Martija Ahtisaarija.

Dvije druge ponude su povećanje broja poslanika Skupštine Kosova iz redova srpske zajednice koji će biti izabrani na sjeveru zemlje i imenovanje četiri zvaničnika za vezu između vlade i sjevera Kosova.

Premijer Thaçi je prema dnevniku prihvatio da se poveća broj poslanika u Skupštini Kosova, dok i dalje ima dilema oko zvaničnika pošto oni mogu imati izvršna ovlašćenja.

Tim planom se takođe predviđa uključivanje jednog predstavnika sa sjevera Kosova u konsultativno vijeće za zajednice koji postoji pri kabinetu predsjednice.