Nedostaje transparentnost

Dijalog između Kosova i Srbije oko političkih i tehničkih pitanja, koji se odvija u Bruxellesu, nastaviće se 4. marta, ali o dosadašnjem razvoju događaja u ovom dijalogu je javnost veoma malo informisana, ocijenjuju neki građani Prištine.

Oni kažu da informacije koje su do sada date od strane Vlade Kosova su nepotpune i površne.

Astrit Sahiti kaže da ono o čemu su građani informisani vezano za dijalog je činjenica da dva premijera govore o temama koje smatraju ozbiljnim, kao što je pitanje sjevera Kosova.

"Znamo nešto o dijalogu onako kako je plasirano preko medija, ali ono što se objavljuje u medijima su djelimične informacije samih sudionika pregovora i nisu transparentne. Sve se drži u pozadini i praktično konkretne informacije i tačne se pojavljuju mnogo kasnije, nakon što se one realizuju. Međutim, unaprijed, šta se stvarno dešava tamo i kako teče proces dijaloga, nismo dobro informisani", rekao je Astrit za Radio Slobodna Evropa.

Prema riječima Muse Ahmetaja, informacije koje se objavljuju u medijima vezane za dijalog objelodanjuju pozadinu, koja je, prema njemu neophodna.

"Prema riječima baronica Ashton, može postojati nešto više što ona zahtijeva. Razgovori su teški i ovde se rađa sumnja da oni mogu izaći van okvira Ahtisaarijevog paketa. Ali, šta je rečeno 'između redova' sumnjam u to. Ne znam puno, ali sumnjam", rekao je Musa.

Drita Bajrami smatra da su građani informisani samo djelimično vezano za ono što se dešava unutar samog dijaloga između Kosova i Srbije:

"Djelimično... Nismo tako dobro informisani. Možda zato što je politika naših lidera takva. Ali, najviše nas zabrinjava pitanje sjevera Mitrovice, kako će biti riješeno. To je bitno za mene, jer je Kosovo, koliko je malo, i ako i njega (sjever) izgubimo, onda je to 'non sens' (nerazumno). Tako da nas ovo mnogo zabrinjava. Trebaju biti transparentniji prema građanima. Da objasne prostim jezikom građana: ovo se dešava ili ovo 'se ne dešava'".

Druga građanka, Besforta kaže da uopšte nije u toku šta se događa u dijalogu Kosovo-Srbija:

"Nemam veze, ozbiljno. U stvari, čak ne znam o čemu se razgovara ili o ćemu se pregovara tamo".

Augustin Culaj kaže da građani nemaju tačne informacije o zbivanjima u dijalogu, a izjave dužnosnika obiju zemalja on naziva prijevarama.

"Građani su obaviješteni u određenoj mjeri. No, više su informirani, kako kažu, kad pročitaju 'između redova'. Naša delegacija laže albanski narod, kao da je pobijedila suprotnu stranu za dobrobit naroda. A srpska delegacija laže svoj narod kao da je pobijedila albansku delagaciju. Ovako, u stvari, obje delegacije lažu jedna-drugu, a ništa ne rade. Uvjeren sam da narod više shvata realnost nego sama Vlada", kaže Augustin.

Za Hatixha Jonuzaj, informacije koje se plasiraju vezane za dijalog u Bruxellesu su zbunjujuće. Prema njenim riječima, ljudi su manje informirani pravedno i ova situacija je veoma zabrinjava.

"Šta se tamo razgovara, mi nemamo pojma. Ovde samo dolaze i daju informacije, ovo je po Ustavu, ovo je po Ahtisaarijevom paketu. Narod nije dovoljno informisan. Dijalog je gotov... samo potpis i prihvati što želiš? Ovako kakva je ova situacija, ako puno razmišljaš, ne ostaje ti ništa drugo nego da..." rekla je Hatixha za RSE.

Hasan Blaku kaže da na temelju informacija koje dolaze u vezi dijaloga, građani stvaraju dojam da političari uključeni u dijalogu pokušavaju da prevare:

"Dačić pokušava uvjeriti svoje Srbe o čemu je dogovoreno sa Hashimom Thaçijem i o čemu su razgovarali, da je to u redu. Hashim pokušava nas Albance uvjeriti da o ono o čemu su razgovarali ostalo je još posla za 4. mart. Dijalog se nastavlja i izgleda da je dijalog historijski, jer se oni moraju dogovoriti i neće puno pitati ni Thaçija i Dačića. Ali ona, Ashton sa Amerikancima će sklopiti sporazum i uradiće ga kako misle da je najbolje".

U međuvremenu, Adem Ademi, povodoma ovoga izražava svoje mišljenje:

"U stvari, ono što se vidi na horizontu ili u medijima, nije da se napiše ili objavi neki otvoreni dokument, transparentan, između dva premijera, o čemu se razgovara. Sada imamo i mišljenje opozicije, koja je veoma uplašena ili potrešena da Kosovo gubi ono što je zaradilo tokom rata u saradnji sa međunarodnim faktorom. Oni koji govore za elektronske medije, iznose dozu straha da se ne smije preći crvena linija. Mislim da će se ove stvari razrješiti dio po dio, ali... da vidiko kako će biti".