Procjena političkih analitičara Kosova

Kosovski politički analitičari procjenjuju da stvaranje Asocijacija opština sa srpskom većinom sve dok ne krši Ustav Kosova i Ahtisaarijev paket, ne predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu Kosova, ali prema njihovim riječima, Asocijacija sa ovlašćenjima donošenja odluka van kosovskog pravnog sistema je neprihvatljivo.

Analitičar Azem Vllasi je izjavi za portal "Telegrafi" rekao da ukoliko Asocijacija opština sa srpskom većinom ima karakter saradnje opština među sobom, poštujući Ustav Kosova i ima istu funkciju kao Asocijacija opština Kosova, onda ne predstavlja problem.

"Svaka organizacija ove asocijacije sa ovlašćenjima van pravnog sistema Kosova, je neprihvatljiva i u suprotnosti sa Ahtisaarijevim planom", rekao je on.

Prema riječima Vlladija, Skupština Kosova treba stalno biti informisana od strane Vlade Kosova o formiranju bilo kave vrste asocijacija ili zajednica opština sa srpskom većinom.

On je ocijenio da izjave Vlade Kosova da se neće razgovarati o sjeveru i o političkim pitanjima ne odgovaraju stvarnosti, pošto prema njemu, realnost je drugačija od onoga što je rečeno.

"Moramo biti oprezni da ne se okliznemo u shemu koje bi mogle Kosovo vratiti u imitaciju Bosne i Hercegovine", rekao je Vllasi.

I analitičar Ismet Kryeziu je u izjavi za "Telegraf" rekao da ukoliko Asocijacija opština sa srpskom većinom ima istu funkciju kao Asocijacija opština Kosova, onda ova vrsta mehanizma nije ništa više nego jedna nevladina organizacija.

On je naglasio da ova Asocijacija neće biti u suprotnosti sa zakonima, Ustavom i Ahtisaarijevim paketom.

"Ni na koji način jedna asocijacija (nevladina organizacija), bez izvršne i zakonodavne vlasti ne može ugroziti, niti može biti mehanizam da preko njega se daju usluge i stvori posebna autonomija", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija do sada nije imala autoritet nad paralelnim strukturama na sjeveru, koje su djelovale u suprotnosti sa ustavnim poretkom Kosova.

"Dakle, formiranje opština po zakonima i Ustavu Kosova je eliminacija uticaja Beograda na ustavni poredak Kosova", rekao je Kryeziu.