Terete za čak 22 krivična dijela

Šestorica Srba iz Mitrovice, osumnjičenih za sudjelovanje u martovskim neredima 2008. godine u Mitrovici će izići danas pred sudijama i tužiocem EULEX-a u Mitrovici. EULEX je još prije šest mjeseci saopštio da je optužnica podignuta protiv Miodraga Ralića, Marjana Ilinčića, Zorana Čavića, Dragana Milojevića, Nebojšu Jovića i Avni Krasniqija. Njima se stavlja na teret čak 22 krivična dijela.

Prema sadržaju optužnice oni se terete za nelegalno zauzeće suda, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično dijelo, ugrožavanje Ujedinjenih Nacija i  pridruženog osoblja...  Njima se stavlja na teret i oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdora i netrepeljivosti i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti.
 
Predviđa se da će suđenje trajati 15 radnih dana. U toku nedjelje suđenje će se izvoditi utorkom, srijedom i četvrtkom i treba da se okonča do 28. marta.

Sudije i tužioci su iz EULEX misije na Kosovu dok je opština Mitrovica odredila tim advokata koji će braniti optužene. U odbrani optuženih, kao svjedok će se najvjerovatnije pojaviti i američki penzionisani general Gerald Galuci, koji je pet godina, a i te 2008. bio regionalni administrator UN-a u Mitrovici.

Tokom protesta ispred suda 17. marta 2008. godine povređeno je više od 130 Srba, od kojih su dvoje ostali trajni invalidi, nastradao je jedan ukrajinski policajac, a bilo je 24 povređena vojnika KFOR-a kao i  64 policajaca UNMIK-a.