Koha Ditore

Dijalog Prištine i Beograda neće donijeti Kosovo mjesto u UN, niti dovesti do pune normalizacije odnosa, piše list "Koha ditore".

"Dijalog Kosova i Srbije može da obezbjedi Beogradu početak dijaloga za učlanjenje u Evropsku uniju i da Prištini omogući da počne razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali ne više od toga", piše dalje list.

Neimenovani diplomata je listu kazao da Kosovo ne može da računa na stolicu u UN kroz dijalog. "Ne, sjedište u UN nije i neće moći da bude dio razgovora", rekao je taj diplomata.

Isti zvaničnik je naveo da je ideja o članstvu u UN došla iz Njemačke i da je plod razmišljanja da dijalog može da proizvede više nego što je zamišljeno.

Prema njegovim riječima, članice EU nisu najsrećnije zbog insistiranja zvaničnog Berlina da zadrži maksimalan pritisak na Srbiji.

Dodao je da je Njemačka imala daleko ambiciozniju agendu od drugih zemalja, posebno od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Catherine Ashton i njenih saradnika, ali se to u kratkom roku ne može ostvariti.