Premijeri su se već saglasili

Premijeri Srbije i Kosova saglasili se da se rasformiraju nelegalne strukture iz oblasti bezbjednosti na sjeveru Kosova, tvrdi Blerim Shala.

Koordinator političkih razgovora o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda kaže i da dok se ne izvrši zamjena ovih struktura, tu prazninu popuniće snage Kfora i Eulexa.
"Za najviše nekoliko mjeseci, može se računati vrijeme za rasformiranje srpskih struktura bezbjednosti. Takođe se nadam da će mjeseci, ne više od toga, biti potrebni da se procjeni naša organizaciona sposobnost da se zamjene ove strukture sa kosovskim strukturama bezbjednosti. Istovremeno se računa na snažnu podršku Eulexa i Kfora, jer postoji principijelna volja Beograda i Prištine da međunarodni faktori imaju značajnu ulogu u tranziciji sjevera Kosova", rekao je Shala, a prenosi portal koha.net. 
Premijer Dačić je, kako navodi portal, poslije susreta sa Thaçijem 20. februara rekao da neće dozvoliti rasformiranje struktura na sjeveru dok ne bude siguran ko će ih zamjeniti. 
Shala kaže da neće biti bezbjednosnog vakuma na sjeveru Kosova. 
"Na sjeveru imamo policiju Kosova. Znamo sve njene nedostatke, znamo da lojalnost Srba, pripadnika ove policije, ostavlja mnogo mogućnosti da se poželi mnogo više. Ali mi takođe mislimo da možemo da uključimo i Srbe pripadnike policije iz drugih dijelova Kosova u prvom periodu praznine, tako da se pokrije sigurnosni vakum", kazao je Shala. 
Thaçi je najavi da će se na slijedećem sastanku 4. marta znati mnogi detalji oko prelaznog perioda potrebnog za nove bezbjednosne mjere na sjeveru Kosova. 
Istovremeno, međunarodna zajednica nastavlja da podržava kosovsku stranu da se do kraja ove godine održe izbori na sjeveru Kosova i da ih organizuje i sprovodi OEBS, naveo je portal koha.net.