Potvrda pune normalizacije odnosa dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj izjavio je da je jedan od krajnjih ciljeva dijaloga Beograda i Prištine da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama što bi bila i potvrda pune normalizacije odnosa dvije zemlje.

"Nama je izuzetno važna potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije, da bismo konačno iza sebe ostavili one tamne historijske stranice i međusobne sukobe, i krenuli u budućnost kao dvije susedne, nezavisne i u perspektivi, nadam se, prijateljske države", rekao je Hoxhaj u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik.
On je ocjenio da je posljednji sastanak dvojice premijera u Briselu bio veoma važan, jer predstavlja novi korak u pravcu realizacije krajnjeg cilja za sjever Kosova, a to je primena plana Martija Ahtisaarija, koji kosovskim Srbima daje veoma široku autonomiju.
Prema njegovim riječima, osnovni razlog zašto Srbi sa sjevera Kosova do sada nisu bili dio kosovskog javnog demokratskog života leži u Beogradu koji finansira policiju i ostale bezbjednosne strukture na sjeveru.