Počelo je...

Opština Prizren želi da preko asfaltnog puta se što više približi Tetovu. Iako nisu date tačne brojke koštanja projekta, osiguranje budžetskih sredstava za 2013. godinu za realizaciju ovog projekta su već započele od strane lokalne vlasti. U početku će se izraditi Studija izvodljivosti za izgradnju puta Prizren-Tetovo u dužini od 40 km. A zatim se očekuje i materijalna potpora od Vlade Kosova i drugih međunarodnih organizacija, pošto troškovi ovog projekta nisu mali.

Među prioritetnim projektima Opštine Prizren, za ovu godinu, za koje se vjeruje da su u interesu i Kosova i regiona, je i izgradnja puta Prizren-Kosovo.

Ideja za izgradnju ovog putnog pravca, za koji se kaže da će biti u dužini od 40 kilometara došla je u vrijeme izborne kampanje 2010. godine, a nakon tri godine očekuje se njeno oživljavanje.

Opština Prizren je na posljednjoj sjednici jednoglasno dala zeleno svjetlo za ovaj projekt, a očekuje se da će uskoro početi i izrada Studije izvodljivosti.

Predsjedavajući Skupštine opštine Prizren, Nijazi Kryeziu izjavio je za Radio Kosovo da se sada trebaju izdvojiti sredstva s ciljem da se projekat započne i praktično sprovoditi i realizirati, a obećanje je dato i od predsjednika opštine.

Savjetnik u Skupštini Prizren iz redova LLD-a, Lulzim Kabashi iako je ovaj projekat ocjenio veoma važnim, priznao je da njegova cijena ne može biti pokrivena sredstvima iz opštinskog budžeta i zatražio od domaćih i međunarodnih institucija materijalnu pomoć.

Fatmir Kastrati, iz redova AAK-a smatra da je opštini Prizren nedostajala jedna ovakva "arterija" koja bi olakšala putovanje građana s obiju strana, a posebno studenata.

I Masar Shala iz PDK-a kaže da ovaj projekat nije projekat političkih partija, već građana Kosova.

Očekuje se da opština prizren formira odgovarajuću komisiju koja će raditi Studiju izvodljivosti izgradnje puta Prizren-Tetovo.