Marko Jakšić

Funkcioner Demokratske stranke Srbije sa Kosova Marko Jakšić izjavio je da nije prihvatljivo da srpska zajednica opština na Kosovu bude pod okriljem samoproglašene kosovske države.

"Tako nešto nije i nikad neće biti prihvatljivo da srpska zajednica opština bude pod okriljem nezavisne države Kosovo. Ako pak neko u Beogradu želi da pravi separatne dogovore sa Prištinoim, onda mora da promjeni ustavno-pravni poredak države Srbije i otpiše pokrajinu Kosovo i Metohiju", rekao je Jakšić za novosadski Dnevnik.
 
On je objasnio da na sjeveru Kosova djeluju institucije države Srbije, i to u skladu s njenim zakonima i Ustavom.
 
"U tom smislu, kakvi god budu bili aranžmani predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Hashima Thaçija, Beograda i Prištine, mi ćemo se ovde truditi da odbranimo te institucije čuvajući na taj način i Ustav Republike Srbije", konstatovao je Jakšić.
 
Tokom posljednjeg sastanka Dačića i Thaçija u Briselu uz posredovanje visokog predstavnika EU Catherine Ashton razgovarano je o formiranju zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, odnosno povezivanju srpskih samouprava južno od Ibra.