Predsjednici imaju "tri tačke presjeka"!

Nikolić: San o nezavisnosti Kosova predsjednica Kosova sigurno neće da dosanja. Jahjaga: Nažalost Nikolić je ostao na starim radikalsko-nacionalističkim opcijama.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić imaju tri "tačke presjeka": želju da njihovi građani žive bolje, da se napreduje u procesu evrointegracija i da se iz prošlosti pređe u sadašnjost i budućnost. Tačaka mimoilaženja ima više od tri. Nikolić je na sastanku u Briselu, koji je po njegovim riječima historijski samo zato što je prvi, došao sa platformom i rezolucijom, od koje Srbija neće odstupiti, piše Deutsche welle na srpskom.

"Srbija nema drugi put", smatra Nikolić. "Put koji je Srbija opredijelila za Kosovo nije uska staza, već široka, na kojoj Albanci mogu da se nađu i koja može da nam pomogne da živimo bolje. Ako privremene institucije u Prištini budu insistirale na nezavisnosti, kao što je to gospođa Jahjaga večeras radila, bez i jedne riječi koja bi ponudila neko drugo rješenje, onda ćemo teško moći da se dogovorimo, a bez toga teško ćemo lijepo i mirno da živimo."

Jahjaga: Prošlo je vrijeme hegemonije

I dok predsjednik Srbije predlaže dogovor oko rješenja koje će "Kosovu omogućiti da se potpuno ostvari i razvije kao bezmalo nezavisna država", za predsjednicu Kosova "Republika Kosovo jeste nezavisna i suverena država, čije je pitanje statusa završen i nepovratan proces".

"Nažalost Nikolić je ostao na starim radikalsko-nacionalističkim opcijama koje su izazvale mnogo štete ne samo u mojoj zemlji već i u cijelom regionu. Ja očekujem da srpski narod prihvati pozitivne promjene, duh saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Ovo je vrijeme integracija, a ne hegemonije".

Jahjaga je u Briselu poručila i da "nema pitanja sjevera", odnosno da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja, koja svoja unutrašnja pitanja "ni sa kim i nigdje" neće razmatrati već će tražiti rješenje u okviru svog Ustava i zakona: "Razgovor o autonomiji je neprihvatljiv jer bi podstakao izmještanje Srba iz ostalih dijelova Kosova", kaže Jahjaga.

Sa treće strane, EU kaže da je zadovoljna samom činjenicom da je do prvog sastanka predsjednika Srbije i Kosova došlo, i da je to još jedna korak u cilju normalizacije odnosa. Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton, koja je još jednom "nadgledala srpsko-kosovski dvougao", smatra da je atmosfera sastanka bila otvorena i konstruktivna: "I predsjednik Nikolić i predsjednica Jahjaga uvjerili su me u njihovu podršku i predanost dijalogu i evropskim poslovima. Sa svoje strane ja sam potvrdila evropsku perspektivu i za Srbiju i za Kosovo i ohrabrila obje strane da nastave sa potrebnim zalaganjem kako bi se postigao dalji napredak ka EU, na osnovi principa postavljenih na decembarskom Savjetu EU".

Tomislav Nikolić kaže da je u razgovoru sa visokom predstavnicom EU čuo da EU neće tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, kao i da očekuje pozitivan izvještaj o napretku Srbije u aprilu: "Srbija će uraditi sve što jedna suverena država može da uradi. EU ima svoja pravila, principe, probleme i rješenja. Kada se u to uklopimo, valjda ćemo i mi moći ovde u Briselu da se osjećamo kao kod kuće", zaključio je predsjednik Srbije.