Hram se gradi na zemljištu koje pripada univerzitetu

Univerzitet u Prištini je tužio Srpsku pravoslavnu crkvu za uzurpaciju više od četara hektara zemljišta za izgradnju hrama Svetog Nikole u Prištini.

Prema pisanju lista "Koha ditore" taj hram se gradi na zemljištu koje pripada univerzitetu a registrovano je na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Javni univerzitet "Hasan Prishtina" je od nekadašnjeg Opštinskog suda, sada Osnovnog suda u Prištini, zatražio da mu prizna pravo na raspolaganje imovinom i da obaveže Srpsku pravoslavnu crkvu da vrati imovinu koja, kako navodi list, pripada univerzitetu i a koju je prisvojila u vreme prinudnih mjera na Univerzitetu.

"Tužilac od Opštinskog suda u Prištini traži da potvrdi da je Univerzitet u Prištini vlasnik katastarske parcele pod brojem 19-1289, površine od 4,27 hektara u Prištini koja je trenutno registrovana na ime pravoslavne crkve Sveti Nikola", piše u tužbi koja je sudu u Prištini predata 14. septembra 2012. godine.

Rektor Univerziteta u Prištini u vrijeme uvođenja vanrednih mjera, Radivoje Papović je devedesetih godina doneo odluku kojom je zemljište koje je pripadalo Univerzitetu u Prištini dao na raspolaganje Srpskoj pravioslavnoj crkvi i na toj površini je podignut hram Svetog Nikole, koji je ostao do danas nedovršen.

UNMIK je nakon dolaska na Kosovo stavio van snage sve zakone i druga pravna akta donete u vrijeme uvođenja privremenih mjera na Kosovu ocjenjujući da se radi o protivzakonitim mjerama.

Opštinski sud u Prištini do sada nije održao ni jedno ročište povodom ove tužbe.