Prema podacima EU-a

Iako visoki državni dužnosnici Republike Kosovo insistiraju na tome da je broj Kosovara koji traže azil u državama Evropske unije zabilježio pad, podaci Evropske unije govore suprotno. Broj građana Republike Kosovo, koji su tokom 2012. godine tražili azil u evropskim državama je zabilježio rast u odnosu na prethodnu godinu.

Država u kojoj je bilo najviše zahtjeva je i dalje Francuska, kao i ranijih godina. Ilegalna migracija i prekid sa praksom traženja azila je glavni uslov za Prištinu, ukoliko želi da dobije viznu liberalizaciju, rekao je list "Zëri", Tove Ernst, glasnogovornik evropske povjerenice Michele Malmstrom, zadužene za ilegalnu imigraciju u Evropi.

List prenosi da je na osnovu statistike od Eurostata, direktorijata koji je u sklopu Evropske komisije odgovoran i koji objavljuje statistiku o azilantima u EU, među 30 glavnih zemalja sa najvećim brojem tražitelja azila u EU, Kosovo zauzima 10. mjesto.

Kosovo je odmah rangirano nakon Sirije, Afganistana, Rusije, Pakistana, Somalije, Irana, Gruzije i Iraka. Statistike pokazuju da u prva tri mjeseca 2012. godine, sa Kosova je u zemlje EU azil tražilo 1970 građana.