Ratni zločini na Kosovu

Postoje mnoge inicijative i pojedinačni zahtjevi za naknadu štete kako u srbijanskim, tako i u kosovskim sudovima, ali Kosovo još uvijek ne može službeno tražiti odštetu od Srbije za ratne štete, jer Institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu, osnovan juna 2011. godine od strane Vlade, koji je odgovoran za identifikaciju zločina i ratnih šteta još nije započeo sa radom.

Ove sedmice, po prvi put nakon rata, jedan Srbin je priznao krivicu za žločine ove prirode. Sud u Haagu je objavio da je bivši srpski general vojske Jugoslavije, Dragoljub Ojdanić prihvatio kaznu od 15 godina zatvora, zbog zločina protiv kosovskih Albanaca u 1999. godini.

Država Kosovo nema čak ni evidenciju štete koja je nanijeta prije deceniju i više, piše list "Koha Ditore".

Prema nekim podacima koje posjeduje Vijeće za zaštitu ljudskih prava i sloboda čovjeka (KMDLNJ), ove strukture Srbije tokom perioda 1998-1999 su za sobom ostavile 14.000 ubijenih osoba, blizu 1.800 koji još uvijek figuriraju kao nestali. Evidentirana je i brojka od  oko 10.000 silovanih žena. Također, 120.000 domova i poslovnih objekata je uništeno i spaljeno u potpunosti od strane srpske policije i vojske, kao i blizu 800.000 ljudi koji su proterani sa Kosova.