Koalicija PDK-AAK

Čelnik Demokratske partije Kosova Hashim Thaçi je odlučio zatvoriti temu vladajuće koalicije započetu prije nekoliko mjeseci.

Do sada, sadašnji premijer je samo čuo ili pročitao iz medija različite varijante o ponudi koju je predstavio AAK i njen lider Ramush Haradinaj kako bi se pridružio koaliciji sa PDK-om. Ovo kupovanje vremena od strane AAK-a Thaçi je opravdao Konvecijom njegove partije u kojoj je ponovo izabran za lidera.

Izvor blizak premijeru, rekao je za novine "Tribuna Shqiptare" da premijer već priprema konačan odgovor za AAK nakon razmatranja ponude Haradinaja poslije njegovog povratka na Kosovo iz Haaga.

"Do sada smo imali samo nagađanja i izjave medija vezano za koaliciju. Lider AAK- Haradinaj na sastanku sa predsjednikom PDK-a Thaçijem nije odlučno rekao da traži mjesto premijera jer on zna da to mjesto nije dar, ne poklanja se. Svoj zahtjev Haradinaj je objavio na mnogim sastancima sa svojim biračkim tijelom i u medijima. Mi smo do sada ćutali jer je bila Konvencija partije, ali sada je došlo vrijeme da zaključimo ovu diskusiju", rekao je izbor novina unutar kabineta premiejra Thaçija.

Prema istom izvoru, narednih dana će biti okončana ova diskusija s jednom ponudom koju je premijer Thaçi pripremio za AAK.

"Ponuda je pripremljena i ona predviđa proširenje vladine koalicije, a ne odstranjivanje nekog od partnera. AAK-u će biti predložene neke veoma važne rukovodeće pozicije u Vladi, ali nipošto mjesto premijera. Iako su dužnosnici AAK-a rekli za medije da neće ući u Vladu bez premijerskog mjesta za njihovog predsjednika, mi imamo obavezu predstaviti našu ponudu za njihov ulazak u koaliciju. A onda ostaje na njima da odluče".

Uprkos stavovima AAK-anakon dobijanja ove ponude od Thaçija, izvor lista je objasnio da neće biti hlađenja odnosa između ove dvije partije, pošto su oni već razvili  novi oblik odnosa koji će biti pozitivno vođeni.

"Saradnja između dviju stranke će se nastaviti čak iako AAK ne bude uključen u Vladi. Do sljedećih izbora AAK će dati konstruktivnu podršku opštem stanju u zemlji. A kada dođe vrijeme izbora može doći do novih sporazuma za sve institucionalne pozicije. Može se dogoditi da dođe do predizborne koalicije gdje će Haradinaj biti promovisan za premijera a Thaçi za predsjednika. Ali sada, za mjesto premijera se ne može raspravljati".

Osim zaključka razgovora s AAK-om, premijer Thaçi finalizira novi ugovor s AKR-om Behgjeta Pacollija.