Na sastanku sa Berndom Borchardtom

Predsjednik Parlamenta Kosova Jakup Krasniqi sastao se danas sa novoizabranim šefom misije EULEX-a na Kosovu Berndom Borchardtom, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Borchardt je na konferenciji za novinare izjavio da su se u prethodnih godinu dana desili značajni pomaci na Kosovu, napomenuvši da je i dalje najveći problem sjever Kosova.

“Rješenje za sjever Kosova se može postići dijalogom između Beograda i Prištine”, rekao je Borchardt, prenio je dopisnik AA.

Napomenuo je da je 2012. godina bila mnogo bolja od ranijih godina u pogledu postizanja stabilnosti i napretka na Kosovu.

“KFOR i EUFOR su uložili značajne napore, tako da je 2012. bila mnogo uspješnija od 2011. godine. Vjerujem da ćemo nastaviti nizati nove uspjehe i u narednom periodu”, kazao je Borchardt.

Krasniqi je dodao da od međunarodne zajednice očekuje da učini mnogo više u borbi protiv korupcije koja “ozbiljno potresa čitavo društvo i zemlju.”

“Pošast korupcije je prisutna svugdje na Kosovu. Od EULEX-a mnogo očekujemo na ovom polju. Želim da počnu hvatati “velike ribe”. Niko nije iznad zakona”, kazao je Krasniqi.