Pacijenti najveći gubitnici

"Zdravstevni sistem je korumpiran i netransparentan", rekao je ministar zdravstva Ferid Agani na okrugli stol u organizaciji Saveza sindikata zdravstva Kosova na temu "Transparentnost i javna odgovornost u zdravstvu", piše Koha Ditore.

Agani je rekao da je sadašnji zdravstveni sistem potpuno korumpiran, te spomenuo neke primjere, koji su kao prvo loše uticali na građane Kosova, posebno pacijente. On je izdvojio slučaj u sektoru lijekova i ostalog potrošnog materijala za 2012. godinu.

"U analize budžeta, cio budžet za lijekove je imao samo jednu budžetsku liniju. 18.5 miliona eura je bilo opisano samo jednom formulacijom 'citostatički lijekovi i potrošni materijal, vakcine itd.', bez dodatnih specifikacija", rekao je ministar Agani, i ocjenio da jedna takva formulacija nije nikako dobrodošla na polju transparentnosti. "Ovdje imamo primjer netransparentnosti", naglasio je on.

Agani je objasnio da kada je zatražio izvještaj o radu ljekara i medicinkog pomoćnog osoblja na klinikama Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova (UKCK) dobio je neuporedive rezultate.

"Ima klinika na UKCK-u na kojima specijalisti sa istim brojem godina i istim godinama radnog iskustva, obavljaju više od 100 operacija, a drugi samo 15", rekao je Agani, dajući podsticaj za važnost početka sprovođenja Zakona o zdravstvu.