Novi šef misije Eulex-a na Kosovu, Bernd Borchardt, je tokom svog prvog radnog dana na čelu najveće civilne misije EU obećao je da će nastaviti tijesnu saradnju sa kosovskim organima.

Borchardt, bivši ambasador Njemačke u Tirani, sastao se danas sa predsjednikom Skupštine Kosova, Jakupom Krasniqijem, zamjenicom premijera Editom Tahiri i Ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Rexhepijem, kao i sa zvaničnicima vlade.
‘Pred EULEX-om i Kosvom su mnogi izazovi. Mi smo partneri i uz partnerstvo idu i odgovornosti obje strane. EULEX će nastaviti da pruža podršku Kosovu u jačanju vladavine prava i izgradnji njegove evropske perspektive,’ izjavio je Borchardt.
Na novom radnom mjestu ga je takođe pozdravio specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar.
Tokom sastanaka sa zvaničnicima vlade i u izjavama medijima, novi šef misije napomenuo je policijsku operaciju koja je sprovedena početkom ove sedmice širom Evrope protiv trgovine ljudima. Uhapšeno je na desetine osoba. 
‘EULEX i policija Kosova su svojim angažovanjem velikim dijelom pomogli sprovođenje ove operacije. To pokazuje kako možemo da budemo efikasni kad radimo zajedno,’ rekao je Borchardt.