Mito i iznuda - jedini načini!

Jedini način da se pobijedi na tenderima u državnim institucijama na Kosovu su mito i iznuda. Ovo su rekli sami predstavnici poslovnih subjekata u jednom izvještaju Privredne komore Amerike, koji je bavio javnom nabavkom. Oni čak procjenjuju da javna nabavka je najkorumpiraniji lanac sistema.

Mito i iznuda. Samo na taj način se može pobijediti na tenderu u javnim institucijama, piše list "Express".

Kompanije su izjavile da u dobijanju tendera se favorizuju određene kompanije bliske Vladi Kosova. Međutim, mito i iznuda su korupcijski oblici preko kojih se može stići do nekog ugovora.

U ovom izvještaju, kompanije su čak izjavile da ne koriste pravo žalbe zbog neregularnosti, zbog straha da će biti kažnjeni u drugim tenderima od strane ugovaračkih vlasti. Sumnjaju također i na Organ za razmatranje žalbi, za kojeg kažu da favorizuje određene kompanije.

"Ispitanici smatraju da prisutnost korupcije (ili barem percepcija da ona postoji) je velika u slučajevima javne nabavke. Neke kompanije idu tako daleko da kažu da je javna nabavka najkorumpiraniji lanac 'sistema', koji se treba rješavati odmah", stoji u ovom izvještaju.

Postotak ispitanika, prema izvještaju, koji su potvrdili da su naišli na korupciju u aktivnostima nabavke je 58 posto.

Prema kompanijama, vrste korupcije na koje najviše nailaze su favorizacija, mito i iznuda.

"Isto tako, 52,4 posto ispitanika tvrdi da su čuli za slučajeve kada je komapnija unutar njihovog sektora učinila nezvaničnu uplatu kako bi dobila garancije da će njihova ponuda biti uspješna prilikom aktivnosti javne nabavke", navodi se u izvještaju.

Osim korupcije, druge probleme koje su konstatovale kompanije su i pretjerana zavisnost od kriterija najnižih cijena i tehničke specifikacije, koje se sastavljaju na takav na način da favorizuju određene operatore.

Što se tiče pripreme tehničke specifikacije, činjenica je da su ponekad one sastavljene tako da pogoduju određenom ekonomskom subjektu i time pokazuje da ne uvijek najbolja kompanija dobija određeni projekat. To može dovesti do nezadovoljavajućeg kvaliteta rada i kao rezultat tenderi bi se trebalo ponovno otvoriti od strane agenicije za nabavku, što je ponekad rezultiralo nepotrebnim troškovima za državu, teret koji opet pada na poreznog obveznika.

"Prema odgovorima ispitanika, u prosjeku, postotak slučajeva kada su tehničke specifikacije pripremljene na ovaj način iznosi 39 posto, dok u 61 posto slučajeva, tehničke specifikacije nisu pripremljene da favorizuju određenu kompaniju, kao prvo u suprotnosti sa zakonom o javnoj nabavci", stoji dalje.

Ostali problemi se procjenjuju kao neobjašnjivo anuliranje tendera, prisutnost korupcije i problemi vezani sa samim zakonom.

Kompanije nisu zadovoljni radom ni sa radom Organa za razmatranje žalbi. Štaviše kompanije nerado podnose žalbe ovom organu, zbg straha da ne budu kažnjene od strane strane ugovaračkih organa na drugim tenderima.

"Oko 52 posto ispitanika izjavilo je da su zabrinuti da tužba može rezultirati problemima u budućnosti tokom aplikacija za aktivnosti nabavke", navodi se u izvještaju.

Činjenica da kompanije trebaju platiti tarifu od 500 eura za svaku žalbu predatu Organu za razmatranje žalbi je uzeta kao problem, posebno u slučajevima kada je projekt niske vrijednosti. Međutim, ispitanici procjenjuju da Organ za razmatranje žalbi u većini slučajeva daje pravovremene odgovore na žalbe.

Poslovni subjekti ocjenjuju da je Organ za razmatranje žalbi veoma malo transparentan. No, ovo su u ovom izvještaju negirali predstavnici ove institucije.