Novac dobijaju godinama

Rade zajedno sa Albancima i predaju nastavu istim učenicima, ali kada dođe pitanje plate, onda su turski nastavnici na Kosovu privilegovani u odnosu na njihove kolege Albance.

Osim plate koju dobijaju od institucija Kosova kao radnici u obrazovanju na Kosovu, turski nastavnici u osnovnim i srednjim školama plaćaju se tajno i od Vlade Turske, piše list "Zëri".

Turski nastavnici na Kosovu dobivaju još po 100 eura mjesečno u gotovini na ruke uz mjesečnu platu od oko 400 eura koju dobijaju putem žiro računa od istuticija Kosova.

Ovaj bonus od Ministarstva Turske putem Ambasade Turske na Kosovu dijeli Udruženje turskih nastavnika na Kosovu.

Da su dobijali ovu svotu novca u prošlosti te da još uvijek dobijaju, o tome govore i sami turski nastavnici na Kosovu.

Njihovi donatori su im rekli da ne kažu svojim albanskim kolegama o novcu kojeg dobijaju, ali i kada govore kriju detalje. Ima i takvih koji se plaše da će izgubiti karijeru.

"Dobijali smo novac u koverti. Davali su nam novac u gotovini, ali ne smijemo otkriti kancelariju gdje podižemo novac niti udruženje od koga dobijamo. Ja ne želim o tome govoriti. Ne možemo o tome govoriti. Imamo udruženje i imamo direktora udruženja. Ja sam mali u toj hijerarhiji. Pitajte direktora udruženja, pitajte Mahira Yagcilara", kaže jedan od turskih nastavnika na Kosovu, koji se zapitao kako se o ovoj donaciji saznalo kada se zna da godinama o tome niko nije znao.

U međuvremenu, u Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije je registrirano ukupno 213 turskih nastavnika na Kosovu, ali ova institucija koja plaća ove nastavnike nema informacije da isti dobijaju i mjesečnu platu od Vlade Turske.