Xavier de Marnhac

Na Kosovu nije sve savršeno. Uslijed pozitivnih promjena Eulex je prešao iz nadzorne u ulogu partnerstva sa kosovskim institucijama, kaže Xavier de Marnhac.

Odlazeći šef misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Eulex) je istakao da je dijalog najbolji način za rješavanje pitanja sjevera zemlje.
On je podsjetio da je tokom njegovog dvoipogodišnjeg mandata počeo dijalog Prištine i Beograda kao i da je okončano nadgledanje nezavisnosti Kosova.
Marnhac je ocijenio kao značajno postizanje sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. 
"Mi trenutno nadgledamo policijske stanice na sjeveru, prisutni smo u mitrovačkom sudu, razmatramo slučajeve... Sada, zahvaljujući dijalogu, radimo zajedno sa policijom i carinicima na graničnim prijelazima... Nadam se da ćemo imati razumijevanja i dobre dogovore. Potrudićemo se da automobilima šaljemo carinike i zvaničnike policije na te prijelaze, ali vidjećemo kako će se stvari razvijati", kazao je on u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. 
Govoreći o korupciji u zemlji, odlazeći šef Eulexa je naglasio da korupcija u pravosuđu nikada nije očigledna i da je to pitanje istražnih organa, dodajući da je za rasvjetljavanje slučajeva potrebno vremena, te da institucije moraju da dokažu da su spremne da se bave istragom slučajeva.