Povratnici iz zapadnih zemalja

U prizrenskom regionu se tokom 2012. godine iz raznih zemalja zapadne Evrope vratilo 419 osoba, a samo u opštini Prizren 150 osoba. Predstavnici Regionalne kancelarije za integraciju izražavaju zadovoljstvo samim tokom ovog procesa i kažu da je za porodice bez krova nad glavom osiguran je privremeni smještaj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom 2012. godine u regionu Prizrena iznajmilo je 28 objekata za stanovanje za osobe koje su se vratile na Kosovo a koje su bez krova nad glavom, izbjegle tokom posljednjeg rata.

Predstavnici Kancelarije za integraciju u Prizrenu zadovoljni su brojem povratnika ali kažu da je nedostatak stambenog prostora i dalje najveći problem.

Kordinator kancelarije, Berat Gashi, rekao je za Radio Kosova da se tokom 2012. godine u Prizrenu vratilo 419 osoba iz svih zajednica.

"Prizren 151, Orahovac 93, Suva Reka 40, Dragaš 90, Mališevo 40 i Mamuša 4. Stanove su dobile one osobe koje nemaju rješeno pitanje stanovanja. Zakupili smo 28 stanova u regionu Prizrena", naglasio je Gashi.

On je rekao da postoje određeni kriterijumi koje trebaju ispuniti osobe koje se žele vratiti i koje imaju pravo na finansiranje iz fonda ove kancelarije.

"Glavni kriterij je datum odlaska prije 28. jula 2012. One osobe koje su otišle prije ovog datuma imaju pravo na povlastice iz našeg fonda", rekao je koordinator Kancelarije za integracije, Berat Gashi.

U cilju stvaranja uslova za život Kancelarija za integracije u Prizrenu je tokom zime povratnicima obezbjedila pomoć u različitim prehrambenim namirnicama, higijenskim paketima, ogrevu, te pružanje ljekarskih usluga i privremeni smještaj. Proces povratka i reintegracije raseljenih sada je u nadležnosti opština na Kosovu dok je ranije to bila nadležnost Ministrastva unutrašnjih poslova.