Odstupanje od odobrenih projekata

Opštinske vlasti Prizrena su obećale da će preduzeti akciju rušenja objekata u dijelu grada koji se nalaze u zoni obuhvaćenu Zakonom o historijskom centru Prizrena, koji nisu ispoštovali urbanističke kriterije.

Iz direktorijata urbanizma i prostornog planiranja kažu da stupanjem na snagu Zakona o historijskom centru Prizrena postaju prvosnažne zakonske odredbe koje za cilj imaju zaštitu karakteristika i integriteta ove zone, ograničavanjem i zabranom građevisnkih aktivnosti.

"Objekti koji su zauzeli veću površinu i koji imaju više spratova od odobrenog projekta, nakon usvajanja Zakona o historijskom centru Prizrena će se suočiti sa zakonom. Zakon se predviđa rušenje takvih objekata. Svaka pogrešna investicija u tom djelu, gdje su dozvole bile izdavane od strane Direktorijata urbanizma i prostornog planiranja, je propala investicija za one investitore koji ne poštuju urbane kriterije", rekao je direktor Direktorijata urbanizma i prostornog planiranja, Sadik Paçarizi.

On je rekao da građani koji žive u ovoj zoni ne narušavaju urbanistički plan, već to rade poslovni ljudi koji uništavaju historijski centar, piše list "Koha Ditore".