Opština Prizren poništila odluku o brisanju duga

Opština Prizren je ponovo vratila oprošten dug poduzenicima od dvije trećine, koji je iznosio oko 2.8 miliona eura. Na ovu mjeru su se odlučili pošto poduzetnici tokom prošle godine nisu ispunili obavezu plaćanja preostale obaveze prema opštinskoj vlasti u iznosu od oko 700 hiljada eura.

Direktor za ekonomiju i finansije Mehmet Bytyqi je za Radio Kosova rekao da je odluka ukinuta od 1. januara ove godine, dok je predsjednik Udruženja zanatlija i biznismena Prizrena Afrim Tejeci stav opštine spram poduzetnika osjenio opravdanim.

Firme, bilo one male ili velike imale su dug opštini Prizren od preko 3 miliona eura zbo neplaćanja poreza godinama.

Međutim, kako bi im olakšala njihov rad, prošle godine opština je potpisala sporazum oprostivši im dvije trećine duga do određenog roka koji je iznosio oko 2.8 miliona eura.

Pošto se sporazum nije poštovao, lokalna vlast Prizrena je od 1. januara ove godine povratila dug. Direktor za Ekonomiju i Finansije, Mehmet Bytyqi je za Radio Kosova rekao da stoji iza ove odluke, poštp poduzetnici nisu ispunili dogovor sporazuma kao što su obećali.

U međuvremenu, predsjednik zanatlija i biznismena Prizrena, Afrim Tejeci, poništavanje osluke ocjenjuje opravdanim, pošto, kako je on rekao većina biznismena nije izbrisalo svoje dugove prema opštini.

"Sporazum bi trebao biti poštovan od obje strane. U ovom slučaju, opština Prizren nema krivice, pošto poslovna zajednica nije platila opštinski porez", rekao je Tejeci.
 
U opštini Pizreni, prema podacima gore navedenog  udruženja i opštinskih dužnosnika za finansije, svoju aktivnost obavljaju oko 8 hiljada firmi.