Oliver Ivanović

Bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije i najozbiljniji kandidat Srbije za "oficira za vezu" na Kosovu, Oliver Ivanović ocenio je danas da će pitanje sjevera Kosova biti rješeno, ali da to neće biti učinjeno brzo, kao i da se to područje naprije mora definisati u geografskom smislu.

Ivanović je na srbijanskoj TV Pink rekao da Srbija ima dobru priliku da riješi to pitanje, ali da to neće biti učinjeno brzo u potpunosti, jer je vezano i za rješavanje pitanja statusa Kosova zašta albanska strana nije spremna.

Srbi pod sjeverom Kosova podrazumjevaju četiri opštine - sjevernu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, ali region sjeverna Mitrovica obuhvata i južni dio Mitrovice i Skenderaj (Srbicu) i Vučitrn, objasnio je Ivanović.

On je dodao da bi poslije geografskog definisanja uslijedio teži dio posla da se sjever definiše u političkom i pravnom smislu - da ima svoje institucije, opštinska ovlašćenja, sudove i da pri tom neće biti razgovora o školstvu, zdravstvu i socijalnim institucijama, nego o policiji, sudu i porezima.