Hashim Thaçi

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da je Srbija pristala da ukloni, kako je rekao, paralelne strukture bezbjednosti i da je na pregovorima u Briselu prošle noći postignut dogovor oko naplate carina i PDV, objavila je danas kosovska štampa.

U ovoj rundi je otvoreno diskusija o rješavanju pitanja sjevera Kosova.

Dnevnik "Koha ditore" piše da je Thaçi u Briselu, poslije sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, rekao da će "poštovati volju građana sjevera Kosova da izaberu svoje predstavnike".

List prenosi i izjavu Dačića da, "iako Srbija ne priznaje Kosovo, privremeno poštuje njenu teritoriju".

Dnevnik "Kosova sot" piše da su se Thaçi  i Dačić dogovorili o carinama i da je Srbija preuzela obavezu uklanjanja paralelnih struktura.

"Srbija je preuzela obavezu uklanjanja paralenih struktura na sjeveru zemlje", piše i dnevnik "Epoka e re" i ističe da je na maratonskom noćnom sastanku dvojice premijera, uz posredovanje Catherine Ashton dogovor da se carina i PDV na svim prelazima plaćaju po kosovskim zakonima.

"Ukratko: slažu se", naslov je teksta u dnevniku "Express", a dodaje se da je postignut dogovor o plaćanju carine i PDV na svim graničnim prijelazima, uz isticanje da taj dogovor EU smatra privremenim.

Na sastanku se razgovaralo i o paralelnim strukturama Srbije, konstatuje dnevnik.

Upitan od strane novinara lista "Koha Ditore" kako će Srbi na Kosovu od sada pa nadalje plaćati carinu i gdje će ta sredstva ići, Thaçi je samo odgovorio: "Sve će biti po zakonu Kosova".